ОСОБЛИВОСТІ ФІНАНСОВИХ ПРАВОВІДНОСИН ПО ДЕРЖАВНИХ ПОЗИКАХ

Автор(и)

  • О. В. МАКУХ

Анотація

Зазначено, що традиційно науковці виділяють такі ознаки фінансових правовідносин: 1) виникають у сфері публічної фінансової діяльності; 2) мають майновий (грошовий) характер; 3) однією зі сторін завжди виступає держава в особі уповноваженого державного органу (органу місцевого самоврядування); 4) виникають, змінюються і припиняються завжди на підставі закону (фінансово-правового акта), а не за волевиявленням сторін.
Однак фінансові правовідносини по державних позиках мають певну специфіку. Вони виникають і динамічно розвиваються саме на такій стадії публічної фінансової діяльності, як мобілізація коштів до публічних фондів. Крім того, певну особливість має і така ознака, як виникнення, зміна і припинення завжди на підставі закону, а не за волевиявленням сторін. У цьому контексті виділено два аспекти: певна добровільність і договірний характер відносин з публічного позикою. Що стосується способів регулювання цих відносин, зазначено, що застосовується в межах імперативного методу правового регулювання диспозитивний спосіб, адже кредитори, якими є юридичні та фізичні особи, іноземні організації, держави, на свій розсуд вирішують, чи вступати їм у ці відносини, чи вони будуть надавати свої грошові кошти державі (територіальній громаді). Тому такі суб’єкти на добровільній основі купують державні цінні папери, здійснюють внутрішні позики. Самостійними суб’єктами таких право- відносин є держава або територіальна громада, які виступають позичальником, а кредиторами – юридичні та фізичні особи, іноземні держави, міжнародні фінансові організації. Кошти, залучені при здійсненні такого запозичення, направляються на фінансування дефіциту бюджету (державного або місцевого), забезпечення реалізації публічних державних або місцевих інвестиційних програм.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-09-09

Як цитувати

МАКУХ, О. В. (2019). ОСОБЛИВОСТІ ФІНАНСОВИХ ПРАВОВІДНОСИН ПО ДЕРЖАВНИХ ПОЗИКАХ. Право та інновації, (2 (14), 52–58. вилучено із https://pti.org.ua/index.php/ndipzir/article/view/137

Номер

Розділ

Статті